AANRAAKLIEDJES

Kinderen hebben aanraking nodig. Zij uiten dit door aan elkaar te friemelen, te stoeien en aanraakspelletjes te doen. Door dit niet te verbieden maar er vorm aan te geven ontwikkelen kinderen zich sociaal, emotioneel en cognitief. Ze ontdekken spelenderwijs hun grenzen en die van de ander. De ander blijkt geen ding te zijn, maar een mens als zijzelf. Zo kunnen ze hun empatisch vermogen ontwikkelen.

Omgaan met verlies
Het verlies van een geliefd voorwerp of mens is voor elk kind een schok. Heb jij mijn papa/hondje/oma gezien is een liedje waarmee peuters en kleuters hun angst kunnen delen. Door je met de ander te verbinden sta je niet meer alleen met je verdriet. Hier lees je het zoekspelletje dat bij dit liedje hoort


Voorzichtig met elkaars lichaam om leren gaan
Hier een vis daar een vis, in de pan, en bakken maar!  Eerst in de pan en een beetjes schudden, voorzichtig prikken, en wachten tot de vis gaar is! Daarna mogen de vissen uit de pan op het bord gerold worden. En dan: hap, hap, hap!


Kiekeboe! Zoek en vindspelletje 

Moeder eend is op zoek naar haar kuikens. Een spannend zoek-me-dan-spel voor peuters en kleuters. En als ze gevonden worden, wordt er natuurlijk blij geknuffeld! Daarna een voetmassage om de vermoeide pootjes te verwennen:


Koesterliedje
Bakker, bakker Bolleman, bak een broodje als je kan. Een knuffelliedje voor peuters en kleuters. Het kind ligt opgerold als het bolletje, de ouder kneedt de rug. Buig je  als het liedje uit is zacht over het kind heen en adem samen nog even door. Als kinderen meermaals hebben ervaren hoe dit spel gaat en voorzichtig kunnen zijn, kan je het met elkaar laten spelen:


Lekker wild, maar wel voorzichtig met elkaar

Een bekend schommelspel is schuitje varen, dat geschikt is om kleuter te leren voorzichtig te zijn door hun bewegingen op elkaar af te stemmen. Een spannender versie van Schuitje varen is Matroosje mag ik mee, mag ik mee met jou? Achter elkaar zitten, en van links naar rechts wiegen. In het tweede couplet gaat de boot wild schommelen:


De spin wielewin. Dit lied kan als massageliedje worden gebruikt, maar ook als droedellied. De activiteit versterkt het vermogen om de koppeling tussen tijd en ruimte te ervaren, een vaardigheid die je nodig hebt om vloeiend te kunnen schrijven:


Rupsje, rupsje waar ga je naar toe?
Tekenliedje waarmee je angstige en onwennige kinderen kan voorbereiden op een tekening op de rug. Eerst op papier, zodat het kind kan zien wat er gebeurd, zodat het zich kan inleven en er zin in krijgen. Kan als rupsje:

en als vlindertje:

 


Schaapje heb je witte wol

 

MEER WETEN OVER AANRAAKSPEL?

In 2002 schreef ik een boek over het belang van aanraken in kinderopvang en school:
Aanraken, een levensbehoefte; tactiele contacten in school en kinderopvang
Het is uitgegeven bij SWP en inmiddels is de 7de druk uit.
Met wetenschappelijke verantwoording en speltips voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Hoe je op eenvoudige wijze aanraakspel en onderlinge kindermassage een natuurlijke spelvorm binnen de kinderopvang en op school laat zijn leer je op interactieve wijze op een van mijn workshops of studiedagen.
Kijk voor studiedagen op www.aanrakeneenlevensbehoefte.nl